Kravské mléko a donedávna speciální kozí je dnes už nudná rutina. Existují však mléka, která neobsahují živočišné produkty a mají mnohem zajímavější chuť. V kávě vykouzlí například ořechovou, nebo více vanilkovou chuť, jsou šetrnější a dají se vyrobit i doma. Jak si vyrobit mandlové mléko? Jednoduše a rychle.
První krok je umytí mandlí. Ty musí být čisté, jestli se slupkou či bez, na tom nesejde. Po opláchnutí dolijte vodu k mandlím v poměru 2:1 (voda:mandle). Takto je mějte namočené po určitou dobu pro lepší a výraznější chuť. Ideální doba je 24 hodin.
Poté vodu slijte pryč a mandle opět propláchněte. Nasypejte procezené a opláchnuté mandle do velké mísy a přilijte čistou studenou vodu ve stejném poměru, který jste dali předtím. Pomocí mixéru velmi důkladně rozmixujte mandle ve vodě. Můžete využít i tyčový mixér, ale buďte opatrní, jinak bude lépe využít zakrytý. Tento bod chvilku potrvá, avšak pokud chcete z tohoto mixu vytvořit co nejvíce mléka, tak je třeba chvilka trpělivosti a důkladnosti.
Během tohoto mixování můžete mléko rovnou dochutit, například vanilkovým cukrem rozhodně nic nezkazíte, pokud chcete rovnou mléko sladké, dosypte cukr a rozmixujte.
Poté si připravte látku na filtrování, například gázu, a pomalu filtrujte do jiné misky tento mix. Vždy nalijte část do gázy a opravdu pečlivě vyfiltrujte, abyste získali co nejvíce tekutiny. V gáze vám poté zůstanou malé kousky. Ke konci gázu doslova ždímejte, jelikož rozemleté kusy mandlí v sobě absorbovaly část tekutiny a je třeba ji z nich získat.
Kusy, které vám zbyly, nevyhazujte. Můžete z nich vytvořit například drobenku, strouhanku, dají se využít na pečení. Ovšem kromě tohoto vám zbyla tekutina a já vám mohu pogratulovat, že jste si právě vyrobili mandlové mléko. Nyní už jen zbývá dobrou chuť a mnoho zdraví, jelikož mandlové mléko přináší spoustu vitamínů a látek, které jsou pro vaše tělo přínosné.